Admin Admin
Broj poruka : 231 Godina : 32 Lokacija : Krcedin,Srbija Omiljeni Vojvoda : Vojvoda Seselj Datum upisa : 01.06.2008
| Naslov: Deca radjaju decu Čet Jun 26, 2008 5:19 pm | |
| KRALJEVO - Vest iz američke države Masačusets da je 17 devojaka iz jedne srednje škole u gradu Gločesteru zatrudnelo za kraljevačke lekare i socijalne radnike ‘’zanimljiva je’’ samo zbog bizarnog dogovora da to urade istovremeno. Maloletničke trudnoće ovde su sve češće, pa se ova pojava može porediti sa znatno većim i mnogoljudnijim evropskim i svetskim državama.
Istraživanja šumadijskih instituta za zaštitu zdravlja pokazuju da maloletnici iz ovog dela Srbije u seksualne odnose stupaju već u 16. godini života, a ‘’filmski’’ se ljube mnogo ranije - sa 13 godina starosti. Ukazuje se na alarmantan podatak da maloletnice godišnje urade više desetina abortusa, što je posledica neznanja o kontracepciji i zaštiti od neželjene trudnoće. Zbog komplikacija koje se u takvim prilikama često događaju, i najčešće zbog korišćenja ‘’bapskih recepata’’, veliki broj devojčica nikad neće postati majke.
U Kraljevu, inače, ima sve više maloletničkih brakova koji su sklopljeni samo zbog neželjene trudnoće. Nekada su ovakve bračne zajednice bile karakteristične isključivo za romsku populaciju, ali poslednjih godina mladenci su uglavnom iz dobrostojećih ili porodica iz tzv. srednjeg staleža.
Prošle godine iz porodilišta je s bebom u naručju izašla učenica prvog razreda srednje škole, a dvadesetdvogodišnja Kraljevčanka Irena R. ne krije da je i ona rodila sina kada je imala svega 15 godina.
- Moj tadašnji dečko nije hteo da koristi kondom, obećao mi je da će da ‘’pazi’’, ali ja sam zatrudnela i, u dogovoru s roditeljima, odlučila sam da rodim dete. Kasnije sam se udala i kao punoletna rodila još jedno dete. Srećom, nije bilo nikakvih komplikacija po moje zdravlje - priseća se naša sagovornica.
Mnoge maloletnice koje stupaju u intimne odnose nemaju, međutim, sreće kao Irena, što potvrđuju i na Ginekološkom odeljenju ZC ‘’Studenica’’ u Kraljevu. One su, kažu ginekolozi, u velikoj opasnosti od malignih oboljenja.
- Upozoravajući su rezultati tzv. Papa testa, koji ukazuju da se pomera starosna granica naših pacijentkinja s lošim rezultatima. Negativni nalazi zbog kojih se mora raditi biopsija, zbog sumnje na maligna oboljenja, nekada je bila karakteristična za žene od 40-45 godina života. Sada su to uglavnom dvadesetogodišnjakinje, pa i mlađe devojke - kažu kraljevački ginekolozi.
Rano stupanje u seksualne odnose i neznanje očigledno su krivci za veliki broj neželjenih maloletnih trudnoća. Istina, dečaci i devojčice imaju ‘’osnovna’’ znanja o najtežoj polnoj bolesti, sidi, ali ankete pokazuju da gotovo ništa ne znaju o ostalim polnim bolestima i zarazama. Naši mladi sagovornici stidljivo govore da koriste kontraceptivne tablete. Lekari, međutim, upozoravaju da je reč o ‘’dvoseklom maču’’.
- Zaštita od neželjene trudnoće nije jedino o čemu mlade devojke treba da brinu i razmišljaju. Čak i banalne infekcije, koje se ne mogu sprečiti kontraceptivnim tabletama tipa ‘’dan posle’’, mogu prouzrokovati karcinom - upozoravaju lekari.
FETUS U KANALIZACIJI
Pre dve-tri godine pronađen je šestomesečni fetus u kanalizacionim cevima Ginekološkog odeljenja kraljevačke bolnice. Pretpostavlja se da je ovde jednoj maloletnici tajno izvršen abortus i potom plod bačen u kanalizaciju, a pronašli su ga radnici koji su pročišćavali zapušene cevi. Mesecima je vođena istraga ko je od lekara obavio abortus, ali taj policijski izveštaj nikad nije ugledao svetlost dana. | |
|