BEOGRAD - Radikali i narodnjaci dobili su pojačanje u vidu Pokreta socijalista, koji će zajedno s njima raditi na obaranju vlasti. Na čelu ove stranke je Aleksandar Vulin, bivši komunista, socijalista i julovac, koji tvrdi da je ovo jedina prava levica.
- Hoćemo da levicu vratimo u život države, kao i državu u život građana, a da izbacimo one koji su pljačkali, obrukali i smanjili državu - kaže Vulin.
Pokret socijalista je 465. po redu registrovana stranka u Srbiji. Vulin, koji još formalno nije izabran za predsednika, misteriozan je kada je reč o članstvu.
- Dovoljno je što ću vam reći da nam program piše osnivač SPS Mihajlo Marković - kaže Vulin, kome je PS četvrta stranka po redu. Prvo je bio u Savezu komunista, pa u JUL, a onda je osnovao Partiju demokratske levice, koja se zajedno s Vučelićevom Demokratskom socijalističkom partijom utopila u SPS, da bi 2006, posle “afere kofer”, napustio GO. Od jeseni će, tvrdi Vulin, početi ozbiljniji protesti, koji će prerasti u ozbiljnu pobunu. Prethodno će sa ostalim opozicionim strankama stvoriti “organizacionu formu u kojoj niko više neće uspeti da izda”.
- Nadam se da će realnost dovesti do toga da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. Nisam demokrata da bih palio Skupštinu, a ni Ivica Dačić da bih im opraštao - rigidan je Vulin. Ljuti se na pitanje zašto malo ne sačeka i ne da šansu bivšim stranačkim kolegama da možda nešto urade.
- To su uposlenici Miroslava Miškovića, koga je stvorio DS! Ako ih ne sprečimo, rasprodaće i ovo malo što je ostalo - zaključuje Vulin.
I bivši funkcioner socijalista Milorad Vučelić podržava Pokret socijalista i najavljivane proteste opozicije, ali još ne napušta SPS.
- Ja sam još član GO SPS. Ne očekujem da će me izbaciti iz stranke jer se držim stranačkih načela. Za promenu vlasti po ugledu na Peti oktobar nisam, to se već pokazalo kao loše. Nije to način - kaže Vučelić.
Pokret socijalista zatražio je od Vlade da ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću što hitnije dodeli stan od bar 100 kvadratnih metara, “kako ne bi više morao da prima novac od zapadnih energetskih lobija, zbog čega sabotira potpisivanje gasnog sporazuma sa Ruskom Federacijom”.