Srpskom teniseru Novaku Đokoviću bilo je potrebno čak tri sata i 52 minuta da savlada Hrvata Marina Čilića - 6:7 (7), 7:5, 6:4, 7:6 (0) i plasira se u osminu finala US opena. Treći nosilac priznao je da ne bi bilo nezasluženo i da je izgubio od talentovanog momka iz Međugorja.
Naredni protivnik Novaka Đokovića biće Španac Tomi Robredo, koji je ubedljivo slavio protiv Francuza Žoa Vilfrida Conge. Meč četvrtog kola na programu je danas. Novak i Robredo su se do sada sastali četiri puta, a od toga je naš teniser u tri navrata bio uspešniji. Poražen je samo u njihovom prvom susretu, na Mastersu u Parizu 2005. godine.
- Ako si mentalno sposoban da igraš najbolji tenis u najvažnijim trenucima, to te razlikuje od ostalih igrača. Meč je za mene bio mentalno izuzetno težak. Pobeda me ohrabruje i daje mi podstrek za naredne duele. Uvek je dobro kad u ranim fazama turnira imate duge mečeve, koji vas teraju da ostanete na terenu što duže - rekao je Đoković, koji je prošle godine na ovom turniru igrao u finalu protiv Rodžera Federera.
Novak je u meču protiv Čilića pružio kvalitetnu igru, ali je sa druge strane mreže imao sjajnog protivnika. Treći teniser sveta je napravio 45 neiznuđenih grešaka, uz 34 vinera, dok je 19-godišnji Čilić imao odnos 65-47, uz čak 19 asova.
Veći broj neiznuđenih grešaka od vinera i kod jednog i kod drugog tenisera nisu pokazatelj kvaliteta ovog meča, koji su obojica odigrali veoma motivisano, ali su u pojedinim trenucima podlegali velikom pritisku i kao posledica toga dolazilo je do grešaka. Zasluženo je slavio Novak, koji je ipak bio kvalitetniji u igri u polju, i iako je napravio kiks u dva navrata kad je trebalo da odservira za set, nadoknadio je to perfektno odigranim taj-brejkom četvrtog seta.
- I da sam izgubio, ne bi bilo nezasluženo. Čilić je igrao apsolutno odlično - dodao je Novak.
AP: Čilić je Srbin
Američka novinska agencija Asošijejted pres proglasila je Marina Čilića Srbinom! Inače, AP je najveća i najstarija (osnovana 1846. godine) informativna agencija na svetu. Amerikanci su u svojoj vesti napisali da treći nosilac Novak Đoković igra protiv 30. "kosturaša" Srbina Marina Čilića. Na ovaj gaf mladi Hercegovac se nije žalio.
Prošle godine su Kanađani Novaka Đokovića proglasili Hrvatom, i to na svečanoj dodeli pehara pobedniku na turniru u Montrealu, kad je Nole rekao da je to "ista stvar".