Srpska Trobojka
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Srpska Trobojka

SRPSKI PATRIOTSKI SAJT

PortalPortal  PrijemPrijem  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Holbruk je džukela!

Ići dole 
AutorPoruka
mali_draza
Admin
mali_draza

Broj poruka : 249
Godina : 41
Omiljeni Vojvoda : Dobrosav Jevdjevic
Datum upisa : 29.07.2008

Holbruk je džukela! Empty
PočaljiNaslov: Holbruk je džukela!   Holbruk je džukela! Icon_minitimeČet Sep 04, 2008 11:36 am

Holbruk je džukela! Fila10
Advokat Toma Fila, po povratku iz Haga, u iščekivanju presude Nikoli Šainoviću govori o optužnicama koje se pripisuju Srbima, hapšenju Radovana Karadžića i njegovom sporazumu sa Hobrukom, i o psihologiji Ratka Mladića

· Šešelju ne daju ni pogled da ukrsti s Radovanom
· Pristao sam da budem savetnik Radovanu, ali ne mogu opet u Hag, umoran sam
· Ako bi oslobodili Šainovića ili bilo koga u slučaju protiv Milutinovića, dokazali bi da je NATO uzalud bombardovao Jugoslaviju. Teško da ćemo taj film gledati

Toma Fila, jedan od najuglednijih srpskih advokata, vratio se iz Haga, gde je zastupao Nikolu Šainovića, jednog od šestorice Srba optuženih za zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

· Kakvu presudu očekujete Nikoli Šainoviću?

- Prognoze su nezahvalne, čak i u klasičnom suđenju. Haški sud je takav kakav jeste - politički, mada su svi sudovi politički. Kompletan slučaj u kome sam zastupao Šainovića je specifičan zato što je u njegovoj pozadini - intervencija NATO pakta. Osnovna razlika između slučajeva vezanih za BiH i Hrvatsku, i onih vezanih za Kosovo, jeste u ovom: 1999. godine je Srbija prvi put bila u ratu, napadnuta, bez odluke Saveta bezbednosti. Sve ovo vam govorim da biste shvatili zbog čega je prognoza izuzetno teška.

Kao papa

· Rekli ste mi jednom prilikom da vam je Šainović poslednji slučaj, da sa njim završavate?

- Tačno, svi me pitaju „što bre tako pričaš?!" A ja kažem: „pa ja sam poznat kao čovek koji drži reč". I svima pričam da će tako i biti... samo, da ne bude kao s onim papom što je obećao i potpisao dok je bio pri čistoj svesti, da će dati ostavku kad omatori. Došlo vreme, svi ga pritiskaju, a on će na to: „e, tek sada sam pri čistoj svesti, onda nisam bio"...

· Da, ali postoji li ikakva šansa za neku blagu ili čak oslobađajuću presudu, bilo kome od šestorice optuženih?

- Apsolutno ne. Oslobađajuća presuda bilo kome dokazala bi da je NATO uzalud napao Srbiju, a oni to neće dozvoliti. Petorica optuženih su u Hagu zbog obavljanja službene dužnosti, zbog de fakto komandne odgovornosti. Milutinović odgovara zbog toga što je tada bio predsednik Republike Srbije. Šainović ima specifičnu ulogu, kao jedan od potpredsednika Savezne Vlade, ali to je bio i Vuk Drašković! Zašto on nije optužen?! Prosto, zato što Amerikanci to nisu dali, i tu je kraj. Ja ne želim nikome da bude u Hagu, ali u optužnici Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija piše da su dobrovoljačke grupe Vuka Draškovića pravile zločine po BiH. Pa Karla del Ponte je u svojoj knjizi navela da je u razgovoru sa Đinđićem rekla kako je htela da optuži Vuka zbog toga, ali da Amerikanci to nisu dozvolili. Tačka! A onda Đinđić govori o Šainoviću sve najgore, optužuje njega za sve! Taj način optuživanja je definitivno vrlo proizvoljno postavljen. Postavlja se pitanje i zašto, recimo, general Lukić, a ne neko drugi?!

· Imate li vi odgovor?

- Niko nema objašnjenje. Očigledno su napravili neku računicu: tri političara: Milošević, Milutinović i Šainović, pa tri generala: Pavković, Ojdanić, Lazarević, i tako nekoliko puta po tri i završili bi priču. Ali, molim vas, nije Srbija reprezentacija pa da na taj način licitiraju naše ljude i optužuju...

· Ima li bar trunke nade?

- Ono što mi daje trunku optimizma je istupanje tužioca u završnoj reči: on je tražio da se zanemare svedočenja i njegovih svedoka i svedoka odbrane, zato što su pričali sve i svašta, i što je on došao u poziciju da im ne veruje! To nama ide u prilog, zato što smo uspeli da poljuljamo optužnicu i njihove svedoke! Stojim pri tome da je nivo dokaznog postupka koji je ponudilo Tužilaštvo - bedan. Ipak, ponavljam - realno gledano - oslobađajuća presuda bi značila da je NATO bez razloga napao Jugoslaviju. Bojim se da taj film nećemo gledati.

· Da li ste posetili Karadžića u Hagu?

- Jesam, pričali smo. Prihvatio sam da mu budem savetnik, ali suština je da neko mora da sedi u sudnici kod njega, a ja mogu samo odavde, iz Beograda, da pomognem, jer sam umoran. Karadžići su moji prijatelji i uvek bih im pomagao, kao što bih pomogao i Goranu Hadžiću. Ne daj bože da i njega uhapse, opet ću da pomognem.

Da smo potpisali Rambuje, Kosovo bi otišlo 2001.

- Volfgang Petrič je potvrdio da je Kristofer Hil u poslednjim trenucima Rambujea, u četiri ujutro ponudio našoj delegaciji praktično okupaciju SR Jugoslavije od strane NATO. Oni bi praktično zaposeli celu našu teritoriju, mogli bi da rade šta god hoće, a ni za šta da ne odgovaraju. Tako nešto niko ne bi mogao da potpiše. Obrad Kesić je potvrdio da je na prijemu kod Klintona od njega lično čuo da je Amerika predvidela da Milošević to neće da potpiše, a verujte da ni ja nikad tako nešto ne bi potpisao. S druge strane, sa bombardovanjem nisu mogli da prestanu zato što su time spasavali ugled Severnoatlantske alijanse i čekali su kapitulaciju Beograda. Ako pogledate Rezoluciju 1244, ona je priznala da je Kosovo sastavni deo Jugoslavije. Da smo potpisali Rambuje, posle tri godine bio bi organizovan referendum i još 2001 godine Kosovo bi otišlo.

· Da li ste očekivali Radovanovo hapšenje?

- U Srbiji? Pa ovde je sve moguće! Iskreno, nisam očekivao, ali sam još ranije rekao da se Radovan Karadžić neće ubiti. Ali, zato za Mladića ne mogu da garantujem: ako bude ikakve šanse da ga uhvate, ne mogu da kažem da neće dići ruku na sebe.

· Mislite li da će Ratka Mladića uhapsiti?

- Ja se iskreno nadam da neće.

· Vratimo se Radovanu Karadžiću i famoznom sporazumu sa Holbrukom, za koji Radovan tvrdi da postoji, a Holbruk tvrdi suprotno.

- Holbruk jeste obećao Radovanu da ga niko neće hapsiti, to je sigurno, ali, znate kako naš narod kaže: „obećanje ludom radovanje". Ja taj dokument nisam video sa potpisima. Znajući tu džukelu Holbruka, on nikad ništa nije hteo da potpiše. Koliko ja znam, nije ni Slobodan Milošević. On je sasvim sigurno rekao Radovanu da je to dogovoreno, jer verovatno je tako i bilo, ali potpisano - ne znam... Gledano s ironične strane, Holbruk je obećao Radovanu da ga neće uhapsiti, je li tako? Pa i nije: Srbi su ga uhapsili. To neka je na čast ovom narodu.

Kako gledate na to što Vojislavu Šešelju nameću advokata? Članovi tima za odbranu predsednika SRS tvrde da Hag hoće da ga likvidira...

- Znate kako, svakoga ko je u pritvoru Tribunala ubija sama činjenica da je u Hagu. A tu su i svi ti papiri, sav taj pritisak... Milošević je bio bolestan od angine pektoris, naravno da je popustio. Ja sam rekao da Slobodan neće živ izaći iz Haga. Momir Bulatović ga je poslednji video dan pre nego što je umro... Trebalo je u ponedeljak da svedoči. Sloba mu je tada rekao: „Momire, ja te ne vidim od umora, ako možeš, vidi to s advokatima, pustite me da malo spavam..." Više se nije probudio. Neće oni direktno da likvidiraju nikoga, oni imaju taktiku. Što se tiče Šešelja, njega ubijaju time što mu nameću branioca. Dva štrajka je izdržao, treći neće. Tako da njima ne treba otrov ili puška da bi ubijali Srbe. Garantujem da će i Karadžić stupiti u štrajk, on nije digao ruku na sebe, ali sam siguran da će stupiti u štrajk ako mu nametnu branioca.

· Mogu li da se vide Šešelj i Karadžić?

- Ne, Šešelju ne dozvoljavaju da se sretne sa Radovanom. Ne daju čak ni pogledi da im se sretnu, ali zato on viđa ostale, čija se optužnica vezuje sa Kosovo, koje nemaju veze s njegovom.
Nazad na vrh Ići dole

Holbruk je džukela!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» I Holbruk u laptopu!
» Sporazum Karadzic-Holbruk

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Srpska Trobojka :: Vesti-
Skoči na: