BEOGRAD - Tomislav Nikolić, doskorašnji zamenik predsednika SRS, na koga je pre nekoliko dana izvesni V. J. po nalogu V. V. (imena poznata redakciji) trebalo da izvrši atentat, tvrdi da su pripreme za njegovo ubistvo prekinute pravovremenom policijskom akcijom. Međutim, bez obzira na opasnost koja mu preti, Nikolić tvrdi da nema obezbeđenje.
- Ne okružujem se ljudima koji bi trebalo da poginu za mene. U interesu istrage ne bi bilo dobro da iznosim još detalja o atentatu - rekao je Nikolić za Kurir.
Ipak, Nikolić je juče otkrio i da je informaciju da se priprema njegovo ubistvo dobio od prijatelja.
- Odmah sam ih dostavio državi. Akcija je pripremana, a došlo je do zastoja jer je plaćeni ubica saznao ko je meta, pa je odbio da izvrši naređenje. Prvi put mi se ozbiljno preti s potpuno jasnim indicijama, zbog povezanosti sa nekim ljudima sa kojima sada nisam u istoj stranci. U pripremu mog atentata umešani su ljudi iz Srbije i iz Republike Srpske. To su ljudi sa kojima sam se do juče družio. Jedan od organizatora je član SRS. Likvidator mi je nepoznat. Kada je video ko mu je meta, odustao je. Rekao je organizatorima "Nosite se u p... materinu" - kazao je Nikolić.
Ekspert za bezbednost profesor Zoran Dragišić za Kurir kaže da je "realno da je Tomislav Nikolić ozbiljno bezbednosno ugrožen".
- S obzirom na sva politička dešavanja unutar SRS, Nikolić je stekao veliki broj neprijatelja. Svi znamo profil članstva SRS i kakvi ljudi su tamo. Vrlo je moguće da su pretnje došle baš iz tog miljea. Naravno, policija i službe bezbednosti treba da povedu računa o bezbednosti Nikolića i njegove porodice. Država mora da ga zaštiti. Ne daj bože da se njemu ili članovima njegove porodice nešto desi! Bila bi to bruka za ovu zemlju - rekao je Dragišić.
Velimir Ilić, lider Nove Srbije, bio je zgranut kada je čuo da je pripreman atentat na Nikolića:
- Strašno! Mislio sam da smo iz tog mraka odavno izašli. Da smo se izborili za demokratiju, da čovek može slobodno da nastupi, da kaže šta misli, da iznosi svoje političke stavove. Nema smisla da se sve ovo dešava, politika je jedna stvar, ali ovo je već opasno.
Srđan Milivojević, poslanik DS, kaže da policija "hitno mora da obnaroduje ko se krije iza priprema atentata":
- Užasnut sam! Ako je tačno da neko u Srbiji preti likvidacijom političkim protivnicima - moramo poslati jasnu poruku: Srbijom neće upravljati onaj ko ima bolji snajper, već onaj ko ima bolji program. Policija, ukoliko je sve to tačno, mora odmah da objavi: da li je neko uhapšen, ko je pripremao ubistvo, i po čijem nalogu. Jer u ovom trenutku bilo koje političko ubistvo, a pogotovo Tomislava Nikolića, žestoko bi uzburkalo političku scenu u Srbiji - istakao je Milivojević.
MESECIMA NA METI MANIJAKA
Nikolić tvrdi da je posle učestalih pretnji njemu i njegovoj porodici shvatio da policija mnogo duže od njega zna da se priprema atentat.
- Već 15 dana štite me pripadnici neke službe. Primetio sam ljude koji me danonoćno čuvaju, prate moju porodicu i mene. Oni su verovatno pre mene imali te informacije, ali su ih krili. Pretpostavljam, zbog moje bezbednosti. Jednom sam prišao ljudima koji su često stajali ispred moje zgrade i rekao im da se sklone ili ću da zovem policiju, na šta su mi oni rekli "Šta ima da nas zovete, pa tu smo" - kaže Nikolić