Tomislav Nikolić krstio je svoju novu partiju imenom Srpska napredna stranka čime je, slučajno ili ne, oživeo istorijski sukob naprednjaka i radikala!
Ove dve partije su u vreme dinastije Obrenović bile najljući politički protivnici u našoj istoriji. Nikolić, međutim, demantuje da je sukob u prošlosti bio inspiracija za ime njegove stranke, navodeći da se radi o čistoj slučajnosti, ali da njegovi naprednjaci dele slične ideje sa starim.
- Naprednjaci su radili na modernizaciji Srbije, nisu se vezivali za podršku Rusije, već su se okrenuli Beču i Evropi. Voleo bih da istaknem tu vezu, a kao razliku to što ja želim modernizaciju zasnovanu na tradiciji - rekao je Nikolić, i demantovao da je namerno krstio stranku tim imenom, jer su se oni u prošlosti najžešće sukobili sa radikalima.
- To je slučajnost. Ni radikali ni mi ne možemo da se poistovetimo sa strankama koje su delovale pre 100 godina - rekao je Nikolić, i dodao da je dogovoreno da reč "radikal" ne bude u imenu nove stranke da se građani ne bi zbunjivali i sukobljavali.
- Nećemo da se tučemo oko toga ko je bolji radikal i mi ćemo biti naprednjaci - rekao je on.
To što je Nikolić stranci dao ime Srpska napredna Stranka nije promaklo funkcionerima SRS-a, ali oni nisu želeli da komentarišu da li je Nikolić namerno stranci dao ovo ime kako bi "napakostio" radikalima". Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović odbio je da za GAZETU prokomentariše zašto je Nikolićeva stranka "naprednjačka" i da li je to vezano za želju da naudi SRS-u.
- Ne bih o tome. Ne čini mi se da ju je krstio, nego je stvorio mrtvorođenče - rekao je Todorović.
Ime nove stranke Tomislava Nikolića naravno nije promaklo srpskim istoričarima, ali oni se nisu složili oko toga kakva je uloga naprednjaka i radikala bila u istoriji Srbije.
Istoričar Milan St Protić kaže da naprednjaci nisu bili odani demokratiji, i dodaje da mu je posebno zanimljivo to što je Nikolić odabrao ime najljućih radikalskih protivnika u prošlosti.
- Napredna stranka, za razliku od radikala, nije bila odana demokratiji i parlamentarizmu, nego monarhu. Oni su bili "dvorska kamarila" i okupljali su malobrojnu elitu bogatih intelektualaca. Iako su na slobodnim izborima rđavo prolazili, gotovo uvek su bili na vlasti - kaže Protić.
On ipak dodaje da sadašnja SRS nema veze sa starim, pa tako ni Nikolićeva SNS sa nekadašnjim naprednjacima.
S druge strane, istoričarka Branka Prpa kaže da su stari naprednjaci učinili mnogo dobrih stvari za Srbiju.
- Definisali su spoljnu politiku Srbije i njenu evropsku orijentaciju. Tadašnji radikali bili su okrenuti Rusiji. Naprednjaci su kao intelektualna elita tog doba doneli i prvi liberalni Ustav Srbije. Iznedrili su velika imena srpske politike i kulture - istakla je Prpa.
Naprednjaci napravili demokrate
Istoričari podsećaju da su posle Prvog svetskog rata naprednjaci i liberali učestvovali u stvaranju Demokratske stranke.
Ako se istorija ponavlja, to znači da bi Nikolić u perspektivi lako mogao da formira vladu sa Tadićevim demokratama.