Momo Kapor poručuje predsednici komiteta pravnika za ljudska prava
Poreklo mržnje koju ona ispoljava je, siguran sam, posledica toga što je odrasla u komunističkom okruženju svoga oca, poznatog generala Kovačevića
Gostujući u emisiji „Peščanik" Biljana Kovačević Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, izgovorila je najuvredljivije reči na račun naših književnika, političkih analitičara, kao i momaka iz nevladine organizacije „1389", nazivajući pojedince „budaletinama i klovnovima koji govore gluposti". Govoreći o aktuelnim protestima nevladine organizacije „1389" protiv hapšenja Radovana Karadžića, Vučo je momke iz organizacije nazvala „nasilnicima", čije je proteste država dužna da zabrani. U nizu izgovorenih uvreda, Vučo je našeg uvaženog književnika i slikara Momu Kapora nazvala „klovnom koji govori svakojake gluposti".
Momo Kapor je ovom prilikom odgovorio gospođi Vučo na svoj jedinstveni način: - Zanimljivo, najveći broj današnjih mundijalista su deca oficira, često podoficira. Njihova svetska vokacija potiče iz otpora, pokupljenog još u detinjstvu, strogosti tih čestitih ljudi vojne struke - kaže Kapor:
- Poreklo mržnje koju ispoljava Biljana Kovačević-Vučo je, siguran sam, posledica toga što je odrasla u komunističkom okruženju svoga oca, poznatog generala Kovačevića, koji se danas sigurno okreće u grobu kada je, možda, sluša. To je bio častan čovek, španski borac i partizan, koji je podigao ustanak u Gorskom Kotaru, a bili smo i prijatelji - podvlači Kapor i dodaje za kraj:
- Iz poštovanja prema njemu ne mogu ništa ružno da kažem o njoj, koja, nažalost, ne zaslužuje takvog oca - poručuje pisac.
Miša Vacić, portparol organizacije „1389" i jedan od organizatora protesta protiv režima Borisa Tadića, kaže da nije iznenađen uvredama koje je Vučo izgovorila na njihov račun.
On objašnjava da je Vučo svojom izjavom da su Protesti 2008. „sami po sebi nasilni, jer su jednim delom posvećeni protivljenju hapšenju Radovana Karadžića", govorila neargumentovano:
- Nimalo me nije ganula njena reč. Naprotiv, mi nastavljamo sa protestima protiv poniženja srpskog naroda. Hoćemo da svaki dan pokažemo da volimo svoju otadžbinu - zaključuje Vacić.