UEFA nakon žreba u Nionu preko Marka Vjetrovića upozorila Partizan da neće tolerisati ulazak politike na tribine
Predstavnika Partizana na žrebu u Nionu Marka Vjetrovića najviši funkcioneri UEFA upozorili su da bi ponavljanje navijačkih incidenata na tribinama ili isticanje političkih parola moglo da dovede do novog kažnjavanja kluba. Evropska kuća fudbala pokazala je da ima informacije o dešavanjima u Srbiji i Partizanu, a njihovu uznemirenost izazvala je vest da su pristalice crno-belih nedavno pravile nerede na ulicama Beograda posle mitinga na Trgu Republike.
Kakvu je poruku UEFA poslala Partizanu?
- Poruka koju sam dobio na sastanku sa čelnicima UEFA nije bila dramatična niti preteća. Jednostavno su želeli da nam kao klubu skrenu pažnju da UEFA ne toleriše političke skupove na stadionima, a to znači da nisu dozvoljeni transparenti, skandiranje niti išta drugo što nema dodirnih tačaka sa fudbalom. O eventualnom kažnjavanju nije bilo ni reči, ali su sankcije neizbežne ako nam se takvi prekršaji dogode - kaže Vjetrović.
Šta je bio povod vašeg sastanka s predstavnicima UEFA?
- Sastanak je bio neformalan iako je trajao sat i po. Održan je na njihovu inicijativu, kako bi mi stavili do znanja da su dobro obavešteni o svemu što se događa u Srbiji.
Na koji se način UEFA informiše?
- Svaki dan pravi se pres kliping od tekstova iz srpske štampe, koji se kasnije prevode na engleski i francuski. Dakle, informisani su kao i mi. Prate političku situaciju u svakoj zemlji članici, ali ne dozvoljavaju da se političke ideje afirmišu na takmičenjima pod njihovom organizacijom. Žele da fudbal ostane samo sport i na tome će insistirati do kraja.
Da li strahujete od naredne dve utakmice, koje ćete organizovati za samo sedam dana?
- Ne bojimo se jer smo sigurni da će navijači i uprava pokazati UEFA da nam je fudbal i crno-bela boja iznad svega i da smo daleko od pretpostavki o nama kao političkim ekstremima.
UEFA čita Izaberi Partizan
Šta ste vi rekli na sastanku?
- Objasnio sam da poslednjih godinu dana klub i sami navijači preduzimaju mnogo toga da bismo zajedno obezbedili fer i sportsko navijanje. Kao dokaz sam im pokazao časopis Izaberi Partizan, koji objavljuje edukativne tekstove o tome kakvo je ponašanje poželjno na tribinama. Međutim, iz UEFA su nas podsetili da su naši navijači iz dijaspore na gostovanjima znali da prave probleme. Oni neće da ulaze u detalje priče ko je ko i odakle je, da li incidente pravi grupa ili pojedinac. Za njih je svaki navijač samo navijač za kojeg je odgovoran klub - rekao je Vjetrović.