Srpska Trobojka
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Srpska Trobojka

SRPSKI PATRIOTSKI SAJT

PortalPortal  PrijemPrijem  GalerijaGalerija  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Kriju sporazum

Ići dole 
AutorPoruka
mali_draza
Admin
mali_draza

Broj poruka : 249
Godina : 41
Omiljeni Vojvoda : Dobrosav Jevdjevic
Datum upisa : 29.07.2008

Kriju sporazum Empty
PočaljiNaslov: Kriju sporazum   Kriju sporazum Icon_minitimeNed Avg 03, 2008 3:24 pm

Radovan Karadžić poručio iz Haga da jošne želi da preko Tribunala traži svoj laptop i diskete sa dokumentima jer neće da bruka Srbiju

Kriju sporazum Thumb_15BEOGRAD - Na laptopu i disketama koji su oduzeti Radovanu Karadžić prilikom hapšenja nalaze se skenirane kopije srpske i engleske verzije sporazuma koji je on potpisao sa Ričardom Holbrukom, a koji mu garantuje da neće biti izručen haškom sudu, saznaje Kurir iz pouzdanih izvora.

Za sada se pretpostavlja da ove predmete, na kojima je celokupna Karadžićeva odbrana, drže operativci BIA, a advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević kaže da se čuo sa svojim klijentom, koji leži u Sheveningenu.
- Razgovarali smo o mogućnosti da zatraži od Haškog tribunala da oni insistiraju kod srpskih organa na vraćanju neophodne dokumentacije. Međutim, odlučio je da još sačeka. Rekao mi je: „Mene je sramota da brukam Srbiju i da tako zahtevam svoja prava“ - preneo je Petronijević.

Istražni sudija Milan Dilparić tvrdi da nema „nikakvih saznanja o tom laptopu“. Upitan ko je izručio Karadžića Specijalnom sudu, s obzirom na to da u njega sigurno nije sam ušetao, nije hteo konkretno da odgovori.

- Kad sam ja došao, on je već bio tamo - kazao je Dilparić.

Na naše insistiranje da zasigurno postoji zapisnik o tome ko ga je predao sudu i da je to bitno jer ta osoba može da objasni šta se desilo sa laptopom, odgovorio je da je to „službena tajna koja postoji u spisima predmeta i ne može da se odaje“.
Ipak, branilac Radovana Karadžića Goran Petronijević tvrdi da nikakvo ime u spisima ne postoji.
- Da je upisano ime osobe koja ga je predala, bila bi to službena tajna, ali kad nema imena, nema ni tajne. Od stražara sam čuo, nezvanično, da su se ti ljudi predstavili da su iz BIA, a ne znam čak ni da li su pokazali legitimaciju. To će svakako bio predmet istrage, jer smo mi predali krivičnu prijavu ne samo zbog Karadžićevog nezakonitog zadržavanja od 74 sata već i zbog nezakonitog oduzimanja predmeta. Kad neko silom oduzme nečije vlasništvo, to je krivično delo razbojništva, a imamo i zloupotrebu službenog položaja, prikrivanje dokaza - naglašava Petronijević.

On tvrdi da su oni koji su hapsili Karadžića počinili niz nezakonitosti, ali „najveći zločin je oduzimanje dokumenata potrebnih za odbranu“.

- Kad bolesniku oduzmete lekove, činite zločin, a isti je slučaj ako optuženom oduzmete oslobađajuća dokumenta. Karadžiću je čak vraćena knjiga koja je stajala u kesi u kojoj su bili i diskovi, ali sami diskovi nisu - napominje Petronijević.
On kaže da postoji mogućnost da su kidnaperi Karadžića zapravo „lovci na glave“, koji su se lažno predstavili da su iz BIA, a da su laptop, diskove i diktafon uzeli kako bi ucenjivali i tražili novac za njih.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić nije odgovarao na brojne pozive Kurira, dok u njegovom kabinetu tvrde da su uradili sve što je bilo u domenu njihove nadležnosti.
- Ni laptop ni diskovi nisu dostavljeni istražnom sudiji Milanu Dilpariću. U momentu kada je Karadžić bio ovde, to nije bilo na sudijinom stolu, pa je Dilparić izdao nalog da se stan u kome je Karadžić boravio pretrese. Mi smo svoj posao odradili - ističe Vekarićeva saradnica, koja se predstavila kao Jasna.

HOLBRUK UHVAĆEN U LAŽI

Prema tvrdnjama iznetim u tekstu Domagoja Margetića, predsednika Udruženja novinara Republike Hrvatske, Ričard Holbruk je 1996. godine u intervjuu Šarlejn Hanter Golt, novinarki američke televizije PBS, priznao postojanje sporazuma s Karadžićem. Kurir prenosi deo tog razgovora:
Šarlejn Hanter Golt: Gospodine Holbruk, hvala vam na gostovanju u našoj emisiji. U Beogradu ste rekli da ste uspešno napravili plan za uklanjanje Radovana Karadžića iz politike. Šta ste tačno time hteli da kažete?
Ričard Holbruk: Prošle nedelje smo obezbedili Karadžićevo potpisivanje dokumenta u kojem obećava da će napustiti politički život odmah i zauvek, i da će odustati od oba svoja posla, pod jedan: od pozicije predsednika srpskog dela Bosne i Hercegovine i pod dva: od mesta predsednika SDS, koji je osnovao i koji kontroliše. Ako Karadžić ne ispuni svaki detalj ovog ugovora, mi imamo poluge preko kojih možemo da se žestoko obrušimo na čitav srpski pokret u Bosni i Hercegovini.

ISTINU NA SUNCE ILI ANKETNI ODBOR

Radikal Dragan Todorović, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, kaže da čeka odgovore iz BIA, VBA i VBO o tome ko je, kada i kako hapsio i predao Karadžića sudu.
- Ako dobijemo istinit odgovor, lako ćemo rešiti i problem laptopa, diskova i diktafona. Ako ne, tražiću formiranje anketnog odbora, na kojem ćemo ispitati svedoke i, uveren sam, utvrditi i da je Karadžić uhapšen 18. jula i nezakonito držan tri dana, da je nosio lap top i da je kršena procedura prilikom njegove predaje sudu - ističe Todorović.

BUHA: POSTOJAO DOGOVOR S VAŠINGTONOM

BEOGRAD - Bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha izjavio je juče da je postojao dogovor sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom o povlačenju Radovana Karadžića iz političkog života u RS u zamenu za to „da ga Haški tribunal više neće dirati“.
- Znam iz prve ruke, ja sam zajedno s gospodinom Krajišnikom, u noći između 18. i 19. jula 1996. godine, u Beogradu razgovarao s gospodinom Holbrukom, sa kojim je bio i njegov tim - kazao je Buha za Prvi program Radio Beograda.
Buha je naveo da se razgovor s Holbrukom, u to vreme specijalnim izaslanikom predsednika SAD Bila Klintona i državnog sekretara Madlen Olbrajt, odvijao u prisustvu tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ministra spoljnih poslova Milana Milutinovića.
Buha kaže da je tekstu koji je „Karadžić potpisao na Palama, a mi ovde posvedočili u Beogradu, stajalo ovo što sam vam rekao - on se zauvek povlači iz politike“. Buha smatra da je povod za dogovor bio uslov ambasadora Holbruka da Karadžićeva Srpska demokratska stranka (SDS) može da učestvuje na izborima u BiH u jesen 1996. samo ukoliko njen predsednik potpiše povlačenje iz politike, posle čega „njega Haški tribunal više neće dirati“.
- Da bih bio siguran da je to tako, da bih još jednom čuo iz usta glavnog čoveka ovo što je prethodno bilo dogovoreno, ja sam pri kraju upitao gospodina Holbruka „na čemu smo sada“ - izneo je dalje Buha.
Prema Buhi, onda je Holbruk, držeći papir sa tekstom ostavke predsednika RS i SDS, kazao sledeće: „Posle ovog papira, SDS ide na izbore, a što se tiče Haškog tribunala, on je za Karadžića prošlost.“
Nazad na vrh Ići dole

Kriju sporazum
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kriju pljacku
» Sporazum Karadzic-Holbruk
» Usvojeni SSP i energetski sporazum sa Rusijom

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Srpska Trobojka :: Vesti-
Skoči na: