Reprezentacija Srbije povela je sa 2:0 u meču, za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa, protiv Slovačke. Novak Đoković je savladao Dominika Hrbatija sa 3:0, po setovima 6:2, 6:4, 6:3. Janko Tipsarević savladao je Lukasa Lacka sa 3:2 po setovima 6:7, 4:6, 6:4, 7:6, 8:6.
Rezultat:
Tipsarević - Lacko
setovi: 3:2
gemovi: 6:7 (3:7)
4:6
6:4
7:6 (7:5)
8:6
Đoković: U ključnim poenima odigrao sam najbolje
"Gledajući rezultat, pobeda deluje kao izuzetno laka, ali nije bilo tako. Bio sam koncentrisan sve vreme i odigrao sam najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Ipak, najvažnije je da sam Srbiji doneo prvi poen u ovom duelu", izjavio je Đoković .
"Nisam imao previše vremena da se spremim. Iscrpljen sam zbog teške sezone i nisam se osećao 100 odsto fizički spreman. Zato je bilo važno da budem stalno koncentrisan i da dobijem u tri seta", objasnio je Đoković.
"Znam da on uvek igra odlično kod kuće. Prethodne dve godine se borio sa povredama. Hrbati je na ovom terenu igra sjajno, a 2005. je dobio 11 mečeva u Bratislavi", podsetio je Đoković.
U meču koji je trajao dva sata i tri minuta Đoković je osvojio 96, a Hrbati 71 poen.
Đoković i Hrbati igrali su izjednačeno na početku prvog seta, ali je srpski teniser, ipak, uspeo da u šestom gemu napravi brejk i povede sa 4:2. Od tog trenutka treći teniser sveta pojačao je ritam i uz osvojen gem na svoj servis, i napravljen drugi brejk, osvojio prvi set sa 6:2.
Đoković je u prvom setu sigurno servirao, i osvojio svih sedam poena nakon drugog servisa. Srpski teniser je u prvom setu osvojio 26, a Hrbati 19 poena. Oba tenisera napravila su po devet neiznuđenih grešaka.
Srpski teniser dobro je počeo drugi set, uz napravljeni brejk i sedam uzastopno osvojenih gemova poveo sa 3:0. U petom gemu Đoković je uspeo da sačuva dve brejk lopte, ali je u devetom 399. teniser sveta, ipak, uspeo da napravi brejk i smanji rezultat na 5:4.
Đoković je uzvratio, oduzeo servis protivniku i poveo sa 2:0 u setovima. On je u drugom setu nastavio sa sigurnimm servisima, imao je podjednako visok procenat osvojenih poena posle prvog i drugog servisa (92, odnosno 93 odsto). Osvojio je 39, a Hrbati 33 poena.
Na početku trećeg seta Hrbati je zaigrao angažovanije, ali je i uspeo da iskoristi opuštanje srpskog tenisera. Slovak je u trećem gemu napravio brejk i poveo sa 3:1. Đoković je, zatim, pojačao, vratio brejk i uz osvojene gemove na svoj servis poveo sa 5:3. U devetom gemu je servirao za pobedu. On je iskoristio prvu meč loptu i doneo Srbiji vođstvo od 1:0 u pobedama.
U trećem setu Đoković je osvojio 31, a Hrbati 19 poena. Srpski teniser napravio je šest neiznuđenih grešaka, a slovački 14.
U Sibamak areni u Bratislavi meč je pratilo 4.000 ljudi, među kojima oko 50-ak srpskih navijača sa zastavama. Meč je pratio i fudbalski golman Ivica Kralj, koji sada brani za slovački Spartak iz Trnave.
U subotu se igra samo dubl meč, od 14 sati Novak Đoković i Nenad Zimonjić sastaće se sa Filipom Polašekom i Mihalom Mertinakom, dok u nedelju prvi meč od 14 sati igraju Đoković i Lacko, a zatim Tipsarević i Hrbati.
Prema propozicijama Dejvis kupa, selektori imaju pravo da promene igrače do sat vremena pred početak meča. Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je posle žreba da mu ne smeta što će igrati prvi meč, jer u svakom slučaju želi da pobedi.
Raspored mečeva:
petak 19.septembra - singl:
Dominik Hrbati (Slovačka) - Novak Đoković (Srbija) 0:3
Lukaš Lacko (Slovačka) - Janko Tipsarević (Srbija)
Subota 20. septembra - dubl:
Mihal Mertinak, Filip Polasek (Slovačka) - Novak Đoković, Nenad Zimonjić (Srbija)
Nedelja, 21. septembra - singl:
Lukas Lacko (Slovačka) -Novak Đoković (Srbija)
Dominik Hrbati (Slovačka) - Janko Tipsarević (Srbija)